Globen

Globen
Globen fotograferet omkring 2003

Er der nogen der vil supplere med historier fra og om Globen, så brug gerne kommentarerne.

Kommentarer

Ulrik Lauridsen

Den bedste til at forklare intensionerne med Globen er naturligvis Ole Worm, som havde været i Paris flere gange og i La Vilette området havde set La Geode. Sådan én skal vi ha ved DJI, sagde han. Jeg ved der blev kæmpet imod fra lærerside. De ville gerne have en multisal, hvilket Globen hverken indretningsmæssigt eller lydmæssigt kunne leve op til. Jeg skønnede også, at til foredrag med kursister ville man mangle bordplads. Jeg havde en anden plan, som jeg lavede tegninger til i forbindelse med den gamle gymnastiksal, redskabsrum og kioskområde. Ole idé var også at der skulle være adgang til Globen under jorden. Her stødte man på nogle problemer med rørføringen til svømmebassinet. Dette fordyrede projektet. Jeg husker, at tidlige inspektør Knud Thomassen sagde til Ole, at der var nogle rør, som ville være i vejen for projektet. Ja, han fik ret. Knud kom jo af og til på skolen efter fratrædelsen i 1986. Han kendte bl.a. formiddagskaffetiden.

Jeg mener (ved), at der blev lavet en konkurrence om navnet, hvor så Globen blev vinder. Ja, hvad skulle man dog kalde sådan en bold, som havde kugleform, så derfor i starten “kuglen”.

I starten var der mange foreninger, som arrangerede foredrag og koncerter i Globen, men akustikken afholdt senere folk fra dette. Akustikken er jo som The Whispering Hall i London. Lyden løber rundt langs væggen. Jeg husker en koncert med et brassband, hvor vi kun hørte tubaen, fordi han sad tæt ved væggen. Vi har da megen fornøjelse af Globen til Højskoledagen, og de mange tilhørere nyder at sidde der og følge med i foredrag og musiske indslag.

Jeg kommer op med mine fotos og lægger den på kontoret til dig. Jeg var nogle år efter opførelsen af Globen selv i Paris og måtte naturligvis omkring La Geode. En noget større kugle men flot var den også.

Niels Henning Broch-Mikkelsen

Det første bestyrelsesmøde jeg kom til var der en relativt kort dagsorden, hvor bestyrelsen skulle tage stilling til en ny foredragssal. Jeg var blevet valgt ind på repræsentantskabsmødet om foråret indstillet af Dansk Håndboldforbund som suppleant, men indtrådte så i bestyrelsen her i efteråret pga. et dødsfald i bestyrelsen. Det var mit allerførste bestyrelsesmøde, og jeg havde ikke hørt noget om projektet før.

Som det første på bestyrelsesmødet, blev det foreslået, at jeg skulle være næstformand. Pladsen som formand for jubilæumsudvalget var også blevet ledig, så den fik jeg også. Det var de rigtig godt i gang med og næsten færdigt med, så Ole Worm kunne sagtens styre det projekt i land.

Punkt 3 eller 4 på dagsorden var beslutningen om en ny foredragssal. Daværende formand, Inger Engberg, sagde, at “nu kan vi ikke snakke længere. Der skal tages en beslutning.” Inger Engberg sagde selv, at hun gik ind for KUGLEN. Allan Jahnsen, som i øvrigt også sad i DIF’s bestyrelse var modstander af projektet og ville hellere have en almindelig foredragssal, der kunne graves halvt ned i jorden et sted på grunden.

Kommunens repræsentant, Peter Sikær, synes det skulle være en KUGLE, for det var noget, der blev lagt mærke til. Noget der ville sige spar to, når folk hørte om det og så det. Henning Rasmussen stemte imod projektet om KUGLEN, og så var turen kommet til mig.

Vi var fem i bestyrelsen, og lige nu var afstemningen altså to for og to imod. Så vendte de sig og kiggede på mig.

“Nå, Niels Henning, hvad synes du så?” Jeg svarede: “jeg går ind for KUGLE-løsningen. Det bliver der lagt mærke til rundt i hele landet.”

Forstander Ole Worm og formand Inger Engberg havde begge talt meget varmt for KUGLE-løsningen, og jeg synes også det var en god ide at få noget ekstraordinært. Jeg husker at Ole Worm virkelig brændte for at få KUGLEN til Vejle - og at han var meget inspireret af det han havde set i Frankrig.

Der blev overhovedet ikke talt om økonomi, og hvad det kostede. Der havde nok inden jeg kom i bestyrelsen været drøftelser af det, men hverken på det forudgående repræsentantskabsmøde eller på det bestyrelsesmøde, hvor KUGLEN blev besluttet.

Efterfølgende udskrev vi så en konkurrence blandt personalet, hvor daværende køkkenansatte Karen Troelsen vandt konkurrencen med navnet Globen - og jeg tror hun fik en æske chokolade som præmie.

Ole Worm

Argumenterne for en ny foredragssal var mange. Det gamle foredragslokale tjente mange formål og blev spisesal pga. elev- og kursusvirksomhedens vækst. Ingen betvivlede funktionen, men der var stor tvivl om formen. Forstander - undertegnede - fremsatte én ide. Bestyrelsen bad forstanderen om, at fremkomme med et alternativ, hvorudfra bestyrelsen efter afstemning valgte det først fremsatte forslag, som var projektet med Globen.

Lars Olesen

Arkitekt på Globen var Felthaus Arkitekter A/S. Ingeniører var Strunge & Hartvigsen og Rådgivende Ingeniører Vejle A/S. Stålkonstruktionen var udført af Scanspace A/S and Levi Jensen - kilde: Levi Jensen

Skriv en kommentar

Din e-mail bliver ikke offentliggjort. Obligatoriske felter er markeret *

Indlæser...