Det er en fornøjelse at byde velkommen til årsskriftet for 2018, som er fyldt med med mange spændende indlæg. Vi har jo i 2018 fortsat fejret vores 75 års jubilæum, som vi startede i 2017. Det vidner om, at vi godt kan lide at fejre os selv, men det er også fordi vi aldrig har fået etableret en nøjagtig “fødselsdag” for højskolen, så derfor kan vi tillade os det.

Årsskriftet 2018 hædrer ligesom i 2017 princippet om, at “det skal være læseværdigt og orienterende, hovedsageligt omhandlende Den Jyske Idrætsskole og de personer, der har tilknytning dertil.” (Ove Sørensen i årsskriftet fra 1967)

Friluftsbadet fra 1958 får endelig sin tiltrængte ombygning til en biologisk renset svømmesø, men der er også sket mange andre ting på Vejle Idrætshøjskole, som vi beskriver i årets gang, og vi samler også op på de seneste års strategiske arbejde.

Dette årsskrift vidner også om, at vi stadig gør os rigtig umage for at få styr på højskolens historie. Du kan læse interviews med tidligere forstander, Bent Serup, og du kan finde erindringer fra grundlægger, Svend Aage Thomsens datter, Birte Christensen, og Axel Gyntler.

2018 blev også året, da vi sprang ud som pladeselskab. Vi har gjort os rigtig mange anstrengelser for at få helt styr på højskolens sange samtidig med at vi har fået skrevet En Sang og Livsmod og en ny melodi til jubilæumssangen fra 1993 Grenen bryder ud af stammen. Vi har gjort os så umage, at sangene er blevet indspillet, og du kan købe og streame dem på din foretrukne musiktjeneste.

Du kan også læse lidt om samarbejdet mellem fagene test og træning og sportsjournalisterne, arbejdet med mangfoldighed på højskolen, unglærerkonceptet, læse Martin Olsens tale til foråsholdet 2018 og endelig hvorfor Sydkorea er interesseret i den danske folkehøjskole og også Vejle Idrætshøjskole.

Tak fordi du læser med og interesserer dig for livet på Vejle Idrætshøjskole. Hvis du har ideer til emner, som vi skal behandle i 2019, så er du meget velkommen til at skrive til os eller bruge kommentarerne.

Hvad kan du læse om?

Årets gang 2018
Forstander, Ole Damgaard, kigger tilbage på året der gik i 2018 - og ser frem mod 2019.
Ny svømmesø bliver en realitet i 2019
Fra maj 2019 kan elever og kursister opleve ny svømmesø på Vejle Idrætshøjskole.
God mentalitet i en hård tid - Bent Serup
Bent Serup var forstander på Vejle Idrætshøjskole gennem syv år med mange udfordringer fra 1999-2006, men husker det gode højskoleliv og positive mentalitet.
Det blev min verden - Birte Christensen husker tilbage
Svend Aage Thomsen datter, Birte Christensen, husker tilbage på sine gode år på den Jyske Idrætsskole fra 1942 - 1961.
Axel Gyntlers erindringer om DJI
Axel Gyntler, søn af Leo Gyntler, fulgte Den Jyske Idrætsskole tæt i de første år. Læs vores e-mail-udveksling med Axel.
Vejle Idrætshøjskoles Sange
Viceforstander, Lars Olesen, fortæller om arbejdet med at få styr på alle Vejle Idrætshøjskoles sange.
En Sang om Livsmod
Nu har vi officielt lanceret _En sang om Livsmod_ skrevet af Michael Bojesen og Dy Plambeck. Peter Sebastian Petersen fortæller historien bag sangen.
Strategi 2010-2012
Perioden fra 2009 til 2012 var på nogle måder hård og i nogle øjnes urimelig periode, på den anden side også stærkt motiverende og meningsfyldt, tenderende til en pionerånd.
Strategi 2012-2017 - Udlev Drømmen
I denne 5 års periode er der målrettet arbejdet på at bringe skolerne så langt som muligt, især i forhold til elevrekruttering, kvaliteten af vores pædagogiske og praktiske arbejde, samt skolens faciliteter generelt.
Happy Education i Sydkorea
Dina Knudsen og Lars Olesen var inviteret til Sydkorea for at fortælle om højskole i almindelighed og Vejle Idrætshøjskole i særdeleshed.
Det eneste hun ville var at danse
Martin Olsen, højskolelærer, holdt følgende tale til eleverne ved afslutningsmiddagen med forårsholdet 2018.
Unglærer på Vejle Idrætshøjskole
Unglærer-stillingen er et unikt pædagogisk koncept, som gør både lærere og elever bedre. Og unglærerne elsker det!
Mangfoldigheden bringes i spil
Se hvad der sker, når mangfoldigheden bringes i spil på højskolen. Højskoleformen kan udvide elevers ekkokammer og skabe social forståelse.
VIH Sportslab skaber samarbejde
En eliteløber mod fire højskoleelever. En cykelrytter på havelåge mod en amatør. En bøf mod en boldspils-spirrevip. Hvem mon vinder?
Røst Talerskole og Festival
Røst er en talerskole for unge fra hele landet. Røst festival er kulminationen - og vi havde en (meget) lille skare med.
Internettet er vigtig hype - ny hjemmeside
I 2018 fik vi for første gang siden 2009 nyt layout på hjemmesiden. Vi gennemgår de tidligere designs.
Fonden forbedrer afsættet
Lars Olesen, viceforstander, samler op på fondens støtte til skolen i 2018.